Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


I'M A SLAVE 4 U
STÚDIÓ ALBUM: Britney (2001)
B-SIDE: Intimidated
MEGJELENÉS: 2001
. Szeptember 24.
MŰFAJ: Dance Pop, R&B
HOSSZ: 3:24
KIADÓ: Jive
Records
PRODUCEREK: The Neptunes
KISLEMEZ KRONOLÓGIA
Don't Let Me be
the Last to Know

(2001)
Overprotected
(2001)

I'M A SLAVE 4 U (magyarul: A Te rabszolgád vagyok) egy dal Britney Spears amerikai popénekesnő harmadik, Britney című nagylemezéről. A számot Chad Hugo és Pharrell Williams (csapatnevükön: The Neptunes) írta és komponálta. 2001. szeptember 24-én jelent meg a Jive Records gondozásában az album felvezető kislemezeként. Eredetileg Janet Jacksonnek szánták. Az I'm a Slave 4 U egy dance-R&B stílusú popdal, amely dalszövege arról szól, hogy miként válik az ember a zene rabszolgájává. Többször is összehasonlították a Vanity 6 néven ismert formáció Nasty Girl című szerzeményével.
A zenekritikusok vegyes véleményekkel fogadták. Egyrészről dicsérték a hangzásvilágot, megjegyezték, hogy abban az időben rengeteget érett Spears hangja, másrészről úgy gondolták, hogy ezzel a dallal akarta hátrahagyni a szűz szomszédlány imidzset, kevesebb-több sikerrel. Kereskedelmileg nagy siker lett, top 10-es volt az összes európai slágerlistán, ahol megjelent. Azonban mindössze csak a 27. helyig jutott az amerikai Billboard Hot 100-on. Az I'm a Slave 4 U volt Britney első dala, ami megjelent a Hot Dance Club Songs (4. hely) és a Hot R&B/Hip-Hop Songs (85. hely) listán. Utóbbin máig ez az egyetlen dala, ami megjelent.
A dal zenei videóját Francis Lawrence rendezte. A klip messze Britney egyik legvakmerőbb munkája lett, erotikus mozdulatok, provokatív jelenetek jellemzik. Egy szaunában játszódik az egész, ahol az énekesnő és társai a kiszáradás szélén állva, teljesen megizzadva táncolnak. Spears először a 2001-es MTV Video Music Awards-on adta elő, élő egzotikus állatok kíséretében. Egy albínó kígyót még a nyakában is tartott. A fellépés mára az egyik legemlékezetesebb előadásává vált. Az I'm a Slave 4 U megjelenésétől számítva Spears összes koncertturnéján szerepelt, köztük a promóciós The M+M's Tour-on is.

HÁTTÉR: A dalt Chad Hugo és Pharrel Williams, duónevükön The Neptunes - akik akkoriban a legismertebb hiphopban tevékenykedő producereknek számítottak - írta és komponálta. Emellett még egy számot, a Boys-t vették fel közösen Britney harmadik, magáról elnevezett stúdióalbumára. Mindkét szerzeményt eredetileg Janet Jackson 7. albumára, az All for You-ra szánták. Spears az Oops!… I Did It Again World Tour lezajlása közbe többször is szóvá tette, hogy a következő albumára mindenképp bele akar csempészni egy kis hip-pop, R&B hangzást, valószínűleg ez okból ajánlotta fel a duó neki a szerzeményt. A felvételeit a virginia beach-i Master Sound Stúdióban kezdték el, dalkeverést New Yorkban végezték el, ugyanitt történt a hangszabályozás. 2001. szeptember 24-én jelent meg az album első kislemezeként, a Jive Records gondozásában. A kislemez B-oldalára felvettek egy másik dalt is, Intimidated címmel. A dal felkerült az énekesnő eddigi összes válogatásalbumára, illetve egy remixe helyet kapott a B in the Mix: The Remixes című remixalbumán.

VIDEÓ: A dalhoz tartozó zenei videót Francis Lawrence rendezte, akinek ez volt az első munkája az énekesnővel. A forgatás 2001. szeptember 1-én és 2-án zajlott le, Kaliforniában, Universal Cityben. A videóban látható táncot Mayte Garcia puerto rico-i táncos koreografálta, aki többek között megtanította Britneyt hastáncolni. A klip világpremierje szeptember 24-én volt, az MTV Making the Video műsorában, egy napon dal rádiókba való elküldésével. Két nappal később a Total Request Live műsorában 1. helyen debütált. Két alternatív klipverzió felkerült az énekesnő 2004-es Greatest Hits: My Prerogative című DVD-jére.

EUROPEAN CD SINGLE:
01. I'm a Slave 4 U (Main Version) - 3:23
02. Intimidated - 3:17